הערך שגוגל מייחס ללינקים
נדמה שאין כמעט תחום שעובר יותר עדכונים ושינויים מתקופה לתקופה - כמו תחום הSEO. הסיבה לכך היא שגוגל מעסיקה אלפי מהנדסים וסטטיסטיקאים על מנת שיפיקו כל הזמן תובנות חדשות על האופן שבו ניתן לסווג תוצאות כאיכותיות או לא באופן אוטומטי.
אגב, זה המקום למליץ לכם על המאמר המצויין: למה גוגל עושים את זה.
בכל מקרה, כבר כ25 שנה שלינקים נכנסים ידועים ככלי חזק לקידום אתרים אך בניגוד למה שנהוג לחשוב, מגמה זו משתנה אט אט, הופכת למורכבת יותר, ומלאכת הקידום נהיית מלאכה בעלת סיבוכיות גדולה יותר. אם בעבר המשוואה של מנועי החיפוש היתה משהו כמו: אתר-עם-יותר-לינקים = אתר-יותר-טוב היום לעיתים המשוואה היא ממש אתר-עם-יותר-לינקים = אתר-יותר-רע!.
מה ההסבר? כל זאת במאמר שלפניכם, אך כהרגלנו... קודם כל: מפתח תוכן!
מפתח תוכן
מה זה קישורים חיצוניים
כשאומרים קישורים חיצוניים מתכוונים לכל קישור (לינק) שמפנה גולשים אל האתר שלכם מן אתר חיצוני. מבחינה יבשה ניתן לומר כי גם פרסום של קישור לאתר מדף פייסבוק או אינסטגרם, נחשב קישור חיצוני, אך בדרך כלל כשמדברים על קישורי SEO רוב המקדמים (אנשי SEO) מתכוונים לקישורים מאתרי אינטרנט אחרים ולא מרשתות חברתיות., משום שלקישורים מפלטפורמות שבהם כל אחד יכול לפרסם תוכן (כמו רשתות חברתיות, פורומים ציבוריים וכ'ו) יש משקל קטן יותר מבחינה קידומית באלגוריתם של גוגל.
מה הרעיון של קישורים חיצוניים מבחינת קידום, למה זה משפיע?
בתחילת הדרך של גוגל (1996) המהנדסים של מנוע החיפוש שמו לב שלעיתים, כשאדם מחפש מילת חיפוש מסויימת (למשל "אתר חדשות"), ישנה יותר מתוצאה אחת. מיד נשאלה השאלה, איזה אתר להציג ראשון, ואיזה אתר להציג שני? אמנם, בזמנו האינטרנט היה קטן ולא הכיל הרבה אתרים (או גולשים) יחסית להיום, אך כבר אז הוא היה החל לגדול בקצב שהבהיר למהנדסים שזה לא ריאלי למיין את התוכן לפי דרגות איכות באופן ידני.
בכל יום שעבר נוספו כמויות חדשות ועצומות של תוכן והם החלו לחפש כל מיני פתרונות טכנולוגים שיעזרו להם למיין את התוכן מצד אחד באופן יחסית איכותי, ומצד שני באופן אוטומטי על מיליוני דפים חדשים בכל יום.
כלל הפתרונות הטכנולוגיים התקבצו לכלי מרכזי אחד שנקרא "האלגוריתם של גוגל". כיום, האלגוריתם של גוגל הוא בעצם נוסחת קוד עצומה שממיינת את כל התוכן שנמצא ברשת ביחס על פי אין ספור פרמטרים. בעבר, האלגוריתם של גוגל שיקלל מספר מועט של פרמטרים וייחס משקל גבוה מאד לפרמטר: כמה לינקים נכנסים יש לאתר.
הרעיון היה הגיוני בסך הכל:
אם אתר א' שם לינק לאתר ב', כנראה שאתר א' חושב שאתר ב' הוא אתר שכדאי להכנס אליו, ולכן, זה אומר שאתר ב' הוא איכותי - ולכן הדירוג של אתר ב עולה...
לא רק שהרעיון היה הגיוני, הוא אפילו עבד בשטח! תוצאות החיפוש השתפרו פלאים והחלו להציג אתרים איכותיים בראש הרשימה! נפתרה הבעיה! אבל לא לאורך זמן...
עם הזמן בעלי האתרים החלו לקלוט.. מי שקיבל קישורים נכנסים עף ללמעלה בתוצאות ומי שלא קיבל - עף מהתוצאות. הפתרון היה פשוט.. אתר ג' שלדוגמא ירד בתוצאות ממקום 1 למקום 10 שילם כסף לאתר ד' כדי שהוא ישים אצלו לינק לאתר ג' ו.. הופ! ג' חזרה בראש התוצאות!
וברגע זה משחק החתול והעכבר של אנשי הSEO (המקדמים) והאלגוריתם של גוגל יצא לדרך!
גוגל ראו שכל התוצאות חוזרות להיות פחות ופחות איכותיות וביצעו עדכון באלגוריתם, העדכון קבע שככל שיש לאתר יותר לינקים מכמות רבה יותר של אתרים - ככה הוא יותר איכותי (גוגל יצאו מנקודת הנחה שכבר לא ישתלם למקדמים לשלם כל כך הרבה כסף על לינקים).
אך המקדמים מצדם עברו לשיטה אחרת: 'החלפת קישורים' במקום לשלם כסף, אתר א', אתר ב', אתר ג', ואתר ד', יחליפו בניהם קישורים בחינם ויזכו לעלות ללמעלה על חשבון ה ו ז ח ט...
כמו במקרה הקודם התוצאות חיפוש של גוגל שהשתפרו משמעותית לאחר עדכון האלגוריתם, החלו עם הזמן להיות שוב פחות ופחות רלוונטיות - בגלל המניפולציות של אנשי קידום האתרים.
לאחר זמן מה, בוצע עדכון נוסף. גוגל הגדירה שאם זוהו אתרים שהחליפו בניהם קישורים (למשל שבאותו שבוע שניהם 'המליצו' אחד על השני) הם מסומנים באלגוריתם כ'מניפולטיביים' ונשלחים ללמטה רחוק רחוק...
המקדמים גם כן הפכו למתוכמים יותר החלו להחליף לינקים באופן חכם יותר.. (למשל א ממליץ על ב, ב על ג, וג על א..)
אז מה המגמה כיום?
כיום ללינקים עדיין יש ערך קידומי אבל הוא נשחק ונשחק ככל שעובר הזמן. על כל פנים החוקים הידועים ביותר ללינקים הם ש:
הלינקים צריכים להיות ממספר רב של אתרים, האתרים צריכים להיות רלוונטים לאתר שלכם (אין ערך רב ללינק מיוצא אתר של שיפוצניק ומפנה לאתר של חנות נעליים), הלינקים צריכים לעלות בפרקי זמן סבירים (לא סביר שהאתר 'רדום' פתאום ביום אחד יקבל 5 לינקים מאתרים שונים), לינקים צריכים להיות ממוקמים באזורים הגיוניים בעמוד (לא בתחתית האתר בגודל מיניאטורי שגולשים לא מסוגלים לקרוא למשל) ועוד...
בעצם, כל החוקים האלה באים לוודא שאתם לא מנסים 'לתחמן' את גוגל ושהקישורים שלכם באמת מכילים ערך לגולש.
וזו הנקודה שאתם צריכים לעבוד על פיה!
אם פעולת הקידום שאתם מבצעים באתר אינה מכילה ערך לגולש - היא עם הזמן גם לא תכיל ערך עבורכם! אולי התחמון שלכם תופס היום אבל "לא לעולם חוסן"!
תבינו!
אתם, בעלי האתרים לא מעניינים את גוגל!! לגוגל לא אכפת מהעסק שלכם. לגוגל אכפת רק מדבר אחד - המשתמשים של גוגל! ואם האתר שלכם מנסה להערים על גוגל - במקום לתת לגולשים של גוגל ערך - גוגל יעשו הכל כדי לאתר אותו ולמחוק לו את הקידום שהוא זכה לו שלא ביושר.
אז לרכוש לינקים או לא?
כן, אך רק אם הלינקים האלה 'טבעיים' ומביאים ערך אמיתי לגולשים.
למשל: אם יש לכם חנות של נעלי ספורט בריאותיות, לינק איכותי עבורכם יכול לצאת ממגזין בריאות, מתוכך מאמר שמדבר על היתרונות של נעליים בריאותיות. שם זה לינק עם ערך!
אם זה נטו לינק בשביל להתקדם בגוגל - רדו מזה!
הדרך להבין האם הלינק הוא באמת איכותי זה לבדוק האם הוא מצליח להביא אליכם באמת תנועה באופן ישיר. (מעבר לקידום בגוגל). אם כן - סימן שיש בו עניין.
אבל המקדם שלי אומר שלינקים לקידום זו השקעה הכרחית באתר!
אני לא מכחיש שלינקים יעזרו לקידום האתר שלכם כיום, אני רק טוען שהעזרה הזו היא לטווח קצר משום שלאחר רכישת הלינקים האתר אולי יזנק אבל לאורך זמן, הערך שכל לינק ייתן לכם בקידום ירד וירד - יחד עם הדירוג של האתר שלכם בגוגל.
ולכן אי אפשר להתייחס לזה כהשקעה באתר. אלא כגג: כלי זמני לקידום האתר.
אם אתם רוצים להטיס אתר למעלה במינימום זמן - לינקים זו הדרך. לעומת זאת אם אתם חושבים על קידום חכם לטווח ארוך אז כדאי לבחור דווקא בהשקעה בתוכן שבה האתר מתחיל למטה אבל לאט לאט עולה באופן יציב וקבוע.
כמו שציינו למעלה, המגמה היא שכל כלי הקידום שהם בבסיסם מנסים 'להערים' על גוגל הולכים ומאבדים ממשמעותם עם הזמן ודורשים תחזוק ומחקר קבוע. למעשה אני חושב שלאורך זמן זה די מטופש להשקיע באפיקים כאלה שאפילו מסכנים אתכם בעונשים מגוגל.
אז מה כן לעשות?
להשקיע בתוכן איכותי ומעשיר, בלוגים אינפורמטיביים (לדוגמא הבלוג לקידום אתרים הזה), להנגיש את האתר לבעלי מוגבלויות (שזה בעצם הנגשת אתר גם למנועי חיפוש), להקפיד על היררכיה נכונה במאמר (הירככיית H1 H2 H3 P וכ'ו) להקפיד על דיסקריפשיינים, כותרות, ומטא טייטלים איכותיים, להקפיד על תיאורי ALT לתמונות, לבנות עץ היררכי חכם באתר.
יש עוד המון פעולות שניתן לעשות אבל הקו המנחה הוא ברור:
1. לא לנסות להתחכם לגוגל
2. לנסות להביא לגולשים את הערך הכי טוב שיש
3. לחקור התנהגויות גולשים באמצעות כלים כמו google search consule ו google analitics
4. לבצע אופטימיזציות למהירות אתר ולתוכן שלו באופן קבוע
5. להשקיע יותר בקישורים פנימיים
6. לוותר על קידום עצמאי וללכת לחברת קידום אתרים מקצועית
למה אנשים אם ככה עדיין משקיעים בלינקים חיצוניים?
כי הם רואים שזה עובד להם בטוווח הקצר ובטוחים שזהו זה - הם הבינו את המשחק.
ובאמת, אם אתם רוצים להטיס אתר ללמעלה במינימום זמן - לינקים זו הדרך. הבעיה היא שעם לינקים האתר טס למעלה ואז בדר"כ לאט לאט יורד.
לעומת זאת, השקעה בתוכן עדיפה משום שבה האתר מתקדם אמנם בקצב יותר איטי אך בדרך כלל מדובר בקצב קבוע של התקדמות איכותית לאורך זמן.
אם אתם בכל זאת רוצים להשקיע ברכישת לינקים, הנה כמה טיפים שכדאי שתיישמו - לייתר ביטחון:
כיצד לבצע לינקים חיצוניים באופן חכם
לקנות רק מאתרים בעלי זיקה מסויימת לתחום שלכם.
לדאוג שהלינק ישתל בתוך מאמר איכותי שעוסק בתחום שלכם
לדאוג שהלינק ישתל בתוך מילת מפתח בעלת ערך עבורכם
לדאוג שהלינק יפנה לדף באתר שלכם שמתמקד באותה מילת מפתח
לא לרכוש המון לינקים במקביל אלא באופן מתון (למשל 1 בשבוע/חודש בהתאם לתדירות עדכון האתר)
לגוון באתרים. לא לרכוש שוב ושוב לינקים מאותו אתר
לרכוש לינקים רק מאתרים איכותיים (בעלי וותק, זיקה, וטראפיק)
לא לרכוש לינקים מאתרים שמוכרים לינקים להרבה אתרים אחרים
לא לשתול לינקים בפורומים ובמקומות שכל אחד יכול לפרסם שם מאמר
לוודא כי הלינק שלכם לא מסומן כ'ממומן' או כ'נו פולואו'
מקווה שהמאמר נתן לכם חומר למחשבה וערך בכל הנוגע לקידום אתרים!
אם יש לכם הערות אתם מוזמנים לכתוב אותן כאן למטה. אם יש לכם שאלות אתם מוזמנים לפרסם אותן בפורום קידום אתרים שלנו.
לסיכום לינקים לקידום SEO אורגני לאתר זו מניפולצייה שמאבדת מכוחה בכל יום שעובר