בעידן בו מהפיכת הבינה המלאכותית משנה את פני תעשיית התוכן וקידום האתרים, עולות שאלות רבות לגבי עתידם של פרמטרים מסורתיים בדירוג האתרים במנועי החיפוש. התוכן נהיה איכותי יותר ויותר וכך גם הקושי של גוגל להעריך ולדרג אותו הופך למורכב בהתאם. אחד הנושאים המעניינים והשנויים במחלוקת ביותר הוא מקומם של קישורים נכנסים לאתר בנוסחת הדירוג של גוגל. האם עם התפתחות יכולות הAI וריבוי התוכן האיכותי ברשת, עדיין יהיה לקישורים משקל? או שאולי בהפוך על הפוך המשקל שלהם הולך לעלות דרמטית?
בפסוט זה, אבחן את ההיסטוריה של קישורים ככלי קידום, את השינויים שחלו לאורך השנים ביחסה של גוגל אליהם, ואת ההשלכות האפשריות של מהפכת הבינה המלאכותית על עתידם.
בואו נתחיל,
קצת על ההיסטוריה של קידום SEO עם קישורים.
למי שלא מתמצא כל כך נעשה סדר קצר, מאז הקמתה של גוגל, האתגר המרכזי שלה היה והינו עד היום - כיצד להעריך ובאיזה סדר לדרג את תוצאות החיפוש כאשר המשתמש מחפש מונח מסויים (למשל 'בניית אתרי וויקס').
יש הרי אלפי תוצאות רלוונטיות ממאות אתרים שונים..
אט אט גוגל החלה לגבש נוסחה / פורמולה - "אלגוריתם" שמשקלל מאות פרמטרים במטרה להעריך את איכות התוצאות.
בין הפרמטרים שמשוקללים אנו יודעים למנות את הופעת מילת המפתח המדוייקת בדף, רלוונטיות הדף למשתמש לפי שפה, איזור גאוגרפי, היסטוריית הגלישה של המשתמש ושל משתמשים אחרים הדומים לו במאפיינים מסויימים ועוד.
מניפולציות לינקים.
ככל שעבר הזמן שמו לב מקדמי האתרים כי אתר שמקבל הרבה לינקים מאתרים אחרים מקבל יתרון מיידי בקידום שלו בגוגל. זה גם די הגיוני משום שאם חושבים על זה, קל מאד להסיק כי אתר שמקבל קישורים מאתרים אחרים - הוא אתר אמין שאפשר לסמוך עליו. הרי אני בתור בעל אתר, לא ארצה להפנות את הגולשים שלי לאתר בעייתי וכתוצאה מכך לפגוע באמון שלהם כלפיי..
התוצאה המיידית הייתה התפתחות תעשייה מטורפת של "חוות קישורים" - אתרים שנועדו אך ורק לספק קישורים לאתרים אחרים תמורת תשלום, במטרה להעלות את דירוגם במנוע החיפוש. בנוסף, רבים החלו לרכוש קישורים ממגוון אתרים בתשלום, גם כאלו שאינם רלוונטיים לתוכן האתר עצמו.
ירידה עקבית בפרמטר הלינקים כמרכיב בדירוג
בתגובה לכך, גוגל נאלצה לשכלל את אלגוריתם הדירוג שלה כדי להתמודד עם מניפולציות אלו. היא החלה להעניש אתרים שנתפסו כמעורבים בקניית קישורים או בהקמת חוות קישורים, לעיתים אף הסירה אותם לחלוטין מתוצאות החיפוש. בתגובה, מקדמי אתרים פיתחו שיטות מתוחכמות יותר ליצירת קישורים שנראים "טבעיים" יותר.
סיבות לרלוונטיות המדד עד כה
למרות שגוגל אוסרת באופן רשמי על קניית קישורים, בפועל היא מתקשה לאכוף זאת לחלוטין. כל עוד הקישורים נרכשים בצורה הנראית לגיטימית ואורגנית, מדובר בתעשייה משגשגת המגלגלת סכומי כסף ניכרים. אפילו אתרי תוכן מובילים בישראל ובעולם, כמו "ישראל היום", מוכרים ללא בושה מאמרים הכוללים קישורים בתשלום.
ובניסוי שערכה גוגל בעבר התגלה כי על אף העובדה שרבים מהקישורים הנכנסים לאתרים הם למעשה ממומנים ולא אורגניים, הם עדיין מהווים אינדיקטור יעיל לאיכות האתר ולרלוונטיות שלו עבור הגולשים. (הסיבה לדעתי די הגיונית - לינקים עולים כסף, אדם בעל משאבים לרכוש בלינקים באופן קבוע, יש לו לרוב גם משאבים ומודעות להשקעה באספקטים אחרים של העסק) לכן, גם אם גוגל מצהירה רשמית נגד קניית קישורים, נראה כי היא עדיין מייחסת להם משקל בדירוג האתרים, כל עוד הדבר נעשה בצורה מתוחכמת ולא בוטה מדי.
אך למרות שעדיין יש משקל לקישורים, נראה כי הוא פחת משמעותית לאורך העשור האחרון בצורה קבועה והדרגתית כאשר גוגל אמנם עדיין מבינה שהיא צריכה אותו בתמהיל השיקולים שלה אך מתעדפת שימוש בפרמטרים אחרים הנתונים פחות למניפולציות כה גסות. (הנגשת תוכן, ניתוח תגובת גולשים לאתר ומדדית זמן שהייה ועוד)
עלייה מחודשת בכוח הקישורים.
אז האם להשקיע ברכישת קישורים בעידן הבינה המלאכותית? בואו נדבר על זה!
בעידן שבו בינה מלאכותית מאפשרת יצירת כמויות עצומות של תוכן באיכות גבוהה בקלות יחסית, גוגל ניצבת בפני אתגרים חדשים ומשמעותיים. ראשית, קצב הצמיחה של האינטרנט מואץ באופן דרמטי, כאשר אתרים שלמים יכולים להיווצר תוך דקות ספורות בעזרת כלי AI, מה שמחייב את גוגל להתמודד עם סריקה, עיבוד וניתוח של מידע בהיקפים חסרי תקדים. שנית, ככל שיותר אנשים לומדים להשתמש בבינה מלאכותית באופן אופטימלי ליצירת תוכן, הפערים באיכות בין מאמרים מצטמצמים, מה שמקשה על האלגוריתמים של גוגל לדרג תוכן בצורה אפקטיבית רק על בסיס ניתוח טקסטואלי.
לאור אתגרים אלו, ייתכן מאוד שגוגל תיאלץ לחזור ולהעניק משקל רב יותר לקישורים נכנסים כאמצעי לדירוג איכות התוכן והרלוונטיות שלו. זאת משום ששני הפרמטרים המובילים של גוגל - ניתוח תוכן וניטור התנהגות גולשים - מאותגרים מאוד בסביבה החדשה. מבחינת ניתוח תוכן, ההבדלים המהותיים באיכות הכתיבה בין מאמרים מצטמצמים ככל שיותר יוצרי תוכן מנצלים את יכולות ה-AI, גם אם אינם מומחי תוכן בעצמם. ומבחינת ניטור התנהגות גולשים, גוגל נמצאת בסיכון גובר לאבד קהל לטובת פלטפורמות בינה מלאכותית כמו ChatGPT, מה שהופך את התהליך של הצגת תוצאות ניסיוניות ובחינת תגובות הגולשים לפחות אפקטיבי ויותר מסוכן.
לכן, על אף הבעייתיות הידועה בהסתמכות על קישורים, שרבים מהם קנויים או מונעים משיקולים לא לגמרי טהורים, ייתכן שבסביבה החדשה הם יהוו עדיין אחד הסימנים האמינים יותר לאיכות ורלוונטיות התוכן בהיעדר פרמטרים אפקטיביים אחרים. אם כך יקרה, נצפה לשובם של הקישורים הנכנסים כגורם מפתח באלגוריתם הדירוג של גוגל, גם אם זה יהיה מתוך חוסר ברירה ועם הסתייגויות מסוימות.
ולכן לדעתי הקישורים עומדים לקבל חיזוק בשקלול ציון האיכות של גוגל.
אך האם זו בכלל השאלה החשובה?
מה שכן, יש שאלה אחרת ונוספת, מה -בכלל- הולך להיות העתיד של כתיבת מאמרים באתרים לצורך טראפיק מגוגל כאשר יותר ויותר אנשים יקבלו את התוצאות שלהם מבינה מלאכותית? מה בכלל הולך להיות המוטיבציה שלהם להקליק על קישורים כאשר גוגל מסכמת להם את התשובה באמצעות AI? אז נכון, ניסויים שונים שנעשו במייקרוסופט וOpen AI מצביעים על כך שכשמציגים לאנשים תוצאות כתובות בדף הראשי יחד עם רפרנסים לאתרים עליהם נסמכה התשובה יש אחוז הקלקה גבוה יותר מאשר בדף תוצאות קלאסי, אך אפשר להניח שזה נובע מכך שבינה מלאכותית עדיין לא נתפסת בעיני הקהל כדבר הכי אמין והם עדיין מעדיפים לבדוק את המקור. אך כל שיעבור הזמן והבינה מלאכותית תשתפר (היא כבר מעולה ואמינה ב90% מהמקרים), ויותר חשוב מכך - האמון שלה יגדל משמעותית, כך הצורך של הגולשים לקרוא את הרפרנסים יפחת. מעניין מאד מה תהיה המוטיבציה להמשיך לכתוב תוכן חדש אם כך. אנו נמצאים בפתחו של עולם חדש שבו עדיין אין תשובות לכל השאלות. מניח שזה יתבהר עם הזמן.
Comments