וויקס או וורדפרס | סקירה עם דגש על קידום אתרים וSEO בוויקס
עודכן: 7 בדצמ׳ 2022
באיזו פלטפורמה לבנות את האתר? זו אחת השאלות הנפוצות ביותר שאני מקבל מלקוחות חדשים על בסיס שהוא כמעט יומי.
ראשית כל, חשוב לי לציין כי לאורך השנים יצא לי לעבוד עם מספר רב של פלטפורמות ובניהם גם וויקס ווורדפרס. אני כותב את המאמר הזה בהתבסס על הידע והניסיון שצברתי. למעשה, די ממזמן רציתי להעלות פוסט בנושא אך מכיוון שהתייחסתי אליו מספר פעמים בפורום קידום אתרים, עברה בי המחשבה שהצורך בו התייתר. עם הזמן, כשראיתי כשהשאלות על כך חוזרות שוב ושוב ותוקפות אספקטים שונים בנושא החלטתי להרים את הכפפה, ולכתוב מאמר מפורט על העניין. אז,

סקירה של וורדפרס מול וויקס
ראשית כל, מפתח עניינים:
על איזו פלטפורמה אני בדרך כלל ממליץ ומה היא הסיבה העיקרית?
למה מקדמי אתרים שונאים את וויקס?
לא מזמן עלתה בקבוצת הפייסבוק השאלה: "שמעתי שוויקס לא טובה בSEO האם זה נכון"
אז בואו נתחיל..
האם קשה לקדם אתרים בוויקס?
לצד ההצלחה המוכחת של וויקס בשטח וכמובן כמות האתרים האדירה שנבנתה על גבי הפלטפורמה, אין ספק שהיא מדשדשת הרחק מאחור בכל מה שקשור ליחצי ציבור בנושא קידום אתרים SEO . אמנם השם שלה היום טוב בהרבה מלפני בו נגיד שנה או שנתיים אך עדיין רוב מקדמי האתרים ישמחו לספר לכם כמה כדאי לכם להתרחק מוויקס ולשלם להם המון כסף על מנת שיבנו לכם אתר וורדפרס חדש ונוצץ...
אבל איך אומרים? לא כל הנוצץ זהב.. ובמקרה של בניית אתרים לעיתים הנוצץ הוא לא פחות מאשר מלכודת דבש לבעלי העסקים.
האם הם צודקים? האם אכן קשה לקדם אתרי וויקס?
ובכן, לא. זה לא יותר קשה מלקדם כל אתר שבנוי על פלטפורמה אחרת.
זה די דומה לשאלה: "איך מציירים יפה, בעפרון או בעט?" התשובה היא כמובן שבשביל ציור יפה צריך צייר טוב. העפרון/העט זה רק כלי.. או כמו שאמר אוליבנדר בזמנו להארי "קוסם טוב יתעל את כוחותיו דרך כל שרביט"...
או במילים אחרות: קידום האתר בגוגל תלוי רובו ככולו בעבודה שעשה מקדם האתרים ולא בפלטפורמה שבחרתם.
אם יש לכם מספיק תוכן איכותי באתר, ההיררכייה נכונה, פרופיל קישורים חכם, אופטמיזצייה טובה וביצועי מהירות חיוביים - האתר יתקדם. אין לו ברירה אחרת.
אגב, הכנתי מדריך מעולה למי שרוצה לדעת איך לשפר מהירות האתר
האם קשה לקדם אתרים בוורדפרס?
קשה. אבל לא בגלל שזו וורדפרס.. אלא בגלל שלקדם אתרים זו עבודה קשה, שמצריכה השקעה, יצירתיות, ועקביות.
אז באיזו פלטפורמה לבנות את האתר שלי?
ישנם מקרים רבים ותמיד חשוב להבין מהלקוח עצמו את הצרכים והדרישות אבל אתן פה את הנקודות המרכזית שבהן יש הבדלים משמעותיים בין וויקס לוורדפרס.
הקליקו על מה שחשוב עבורכם וגלו מה היא הפלטפורמה המומלצת שלכם
מהירות הקמת אתר
וויקס היא המנצחת כאן ללא ספק.
ישר בתחילת הקמת האתר, האשף של וויקס יציע לכם לבחור בין מערכת בניית אתר ידנית (Wix Editor) לבין מערכת בניית האתרים האוטומטית שמבוססת על בינה מלאכותית (ADI) אם תבחרו להשתמש בפונקציית הבינה המלאכותית וויקס תציג לכם מספר שאלות על פרטי העסק, על הטעם העיצובי האהוב שלכם.. על הפונקציות שאתם צריכים - ותבנה עבורכם אתר סבבה לגמרי באופן מיידי.
מעבר לזה, גם אם תבחרו שלא להשתמש בדרך הזו עדיין תהליך הבנייה שלכם יהיה מאד מהיר בזכות היכולת להתחיל את הבנייה מתוך תבנית עיצובית קיימת (ישנם מאות תבניות מקצועיות מוכנות).
מה שכן, אם תבחרו לבנות את האתר בדרך "הקשה" שזה אומר להתחיל לבנות אתר מ0 (דף לבן) תהליך הבניה מורכב יותר (אם כי עדיין יהיה זריז בהרבה מהדרך המקבילה בוורדפרס בזכות הממשק הנוח והידידותי של וויקס ששמה הולך לפניה בכל הקשור ליעול זרימת עבודה).
מורכבות תחזוק אתר
הפרמטר של תחזוק אתר מתחלק לשני תתי נושאים
עדכון ושדרוג מערכת (פלטפורמה, אבטחה ואפליקציות)
עדכון וניהול תוכן באתר (למשל שינוי תמונות, טקסטים, עריכת פוסטים, מוצרים בחנות ועוד).
בשני הפרמטרים הללו וויקס קוטלת את וורדפרס כמעט בכל פרמטר.
בכל הקשור ל1: מהסיבה הפשוטה שאתם, המשתמשים בכלל לא צריכים לבצע שום עדכון או שדרוג, הכל מתבצע באופן אוטומטי מאחורי הקלעים על ידי הצוותים המקצועיים של הפלטפורמה. הם דואגים שהכל יעבוד כמו שצריך ללא התנגשויות ולכם אין מעורבות בזה בכלל.
בוורדפרס המצב שונה. שם, בכל פעם שתצטרכו לעדכן את המערכת (וזה קורה די הרבה עקב הצורך לסגור פרצות אבטחה שוורדפרס ידועה בהן..) תצטרכו לוודא שהתבנית העיצובית שלכם וכל התוספים שהשתמשתם בהם יודעים לעבוד עם הגרסא החדשה של וורדפרס. במידה ולא וידאתם את העניין הזה לא כדאי לשדרג את הוורדפרס כי האתר עלול "להישבר" וחלק מהפונקציות עלולות להפסיק לעבוד. מצד שני אם לא תעדכנו את האתר.. ןבכן, הוא יהיה חשוף לפרצות אבטחה עדכניות. לא ברירות נחמדות במיוחד. מה שמותיר לכם כמה אופציות: א. לא להשתמש בתוספים. ב. להשתמש רק בתוספים פופולארים שמודכנים כל הזמן. ג. לשלם למתכנת שיוודא שהכל בסדר באופן ידני ויתקן תקלות במידה והם צצות.
בקיצור. כאב ראש אמיתי ורציני שאני לא מציע להקל בו ראש.
שירות לקוחות
בכל הקשור לשירות לקוחות וויקס לא לוקחת בגדול, אלא בענק.
משום שלוורדפרס אין כלל שירות לקוחות.
בשונה מוויקס שהיא חברה הנסחרת בבורסה ויש לה אופרציה של שירות לקוחות (24/7 במגוון שפות, כולל עברית , בטלפון, מייל, צ'אט 24/7, מרכז תמיכה, פורום וקבוצות פייסבוק) וורדפרס זה מוצר. תוכנה. קוד פתוח. אין לו אבא ואמא.. בקיצור . כשיש לכם תקלה בוויקס אתם פשוט מתקשרים לווייקס. כשיש לכם תקלה בוורדפרס.. תכינו את המזומנים לבעל המקצוע שיאתר ויפתור אותה
פונקציונליות מורכבת
תלוי. אבל בגדול לוורדפרס יש יתרון כאן. מאד תלוי מה הפונקציונליות שאתם מבקשים משום שבשני הפלטפורמות ישנם פתרונות מוכנים (ורטיקלים) שיודעים להוסיף פונקציונליות מתקדמת בקליק קטן (למשל להוסיף פורום, מערכת בוקינג, צ'אט, חנות..).
אם אתם מתכוונים למשהו בסגנון הזה - וויקס בדר"כ עדיפה.
אבל אם אתם מתכוונים לכך שאתם רוצים לבנות באתר מערכת עצמאית לחלוטין של משהו שיודע למשל להיות ממומשק לאפליקצייה שלכם או איזה מרקט פלייס (למשל כמו יד 2 ..) אז ההעדפה היא כאן לטובת וורדפרס שמטבעה כמערכת קוד פתוח נותנת למתכנתים יד חופשית יותר
אבטחת מידע
תלוי.
אם מדברים על פריצות, שיבושים, גניבת מידע, וירוסים וכ'ו - אין חולק שלוויקס יש הסטנדרט הגבוהה ביותר בתעשיית האתרים העולמית משום שוויקס מאחסנים את כלל האתרים על השרתים המאובטחים שלהם ויודעים לנטר בזמן אמת מתקפות על אתרים ולצוות לכל מתקפה צוות מומחי אבטחת מידע שיבלום אותה (מבלי שתרגישו בכך אפילו).
מצד שני ישנם גופים (למשל צה"ל, משטרה, גופי ממשלה וכ'ו) שאינן יכולים מבחינה רגולטורית (ודי הגיונית) להפקיד את בטחון המידע שלהם בידי חברה אחרת (חטיבת האבטחה של WIX) אלא לטפל בה בעצמם. ולכן חברות כאלה יעדיפו לבנות את האתרים שלהם על פלטפורמות שמאפשרות לאחסן את האתר על שרתים עצמאיים (לא אפשרי בוויקס)
אינטגרציות
וורדפרס עדיפה וכיוון שהיא הפלטפורמה הנפוצה בעולם כל חברה שמייצרת למוצר של אינטגרציה עושה זאת דבר ראשון - לוורדפרס. אם כי ברוב המקרים כל חברה שמכבדת את עצמה תדע להתחבר גם לשאר הפלטפורמות כמו וויקס, שופיפיי, מג'נטו וכו.
ובכל מקרה, תמיד אפשר לבצע אינטגרציות באופן ידני בעזרת API ככה שבדר"כ הסיבה הזו לא מחזיקה מים.
מחירי אחסון אתר
תלוי מאד מאד מאד.
לוורדפרס יש מצד אחד יתרון משמעותי שנובע מהיכולת שלכם להעביר את האתר לאיזה אחסון שתרצו ומכאן נובע שיש לכם כוח מיקוח רציני מול כל חברת שרתים.
מצד שני המחירון של וויקס לאחסון הוא גם מעולה (לינק למחירון למטה). הנקודה היא שוויקס המחיר שלכם מגלם גם את המוצר, האחסון, הדומיין, השירות, הגיבוי ועוד.
בנוסף, בשונה מרוב חברות האחסון (שמתאימות לוורדפרס) וויקס לא מגבילה אתכם ברוחב הפס וזה אומר שאם יש לכם רוחב פס גבוה (למשל אתר עם מאות אלפי גולשים) את וויקס זה לא מעניין ואתם תשלמו את אותו המחיר לעומת חברות האחסון שתמיד מקשרות בין רוחב הפס לעלות חבילת האחסון.
יתרון נוסף בוויקס זה שהיא מאפשרת לכם לקבל דומיין מתנה ברכישת חבילה + ניהול דומיין. מה שזה אומר בפרקטיקה זה שבמקום להתנהל מול מספר ספקים - אתם מתנהלים מול ספק אחד
רספונסיביות
גם כאן התשובה היא שתלוי, אך עם יתרון לוורדפרס.
אם אתם מחפשים רספונסיביות מושלמת ואמיתית מה שנקרא Pixel Perfect הפתרון של וורדפרס הוא: להשתמש בתבנית איכותית קיימת או לבנות את האתר באמצעות קוד (אלמנטור הוא רספונסיבי אך לא PIXEL PERFECT). לוויקס מצד שאני אין פתרון מושלם לרספונסיביות (אם כי יש פרקטיקות שעוזרות להגיע די קרוב לשם) באדיטור הרגיל שלהם. אך הם השיקו לאחרונה כלי חדש בשם EditorX שהוא גם רספונסיבי באופן מלא וגם PixelPerfect. חשוב לי מאד לציין אבל שאם אתם לא מומחים בבניית אתרים או בשימוש בתוכנות עיצוביות הסיכוי שתבנו משהו איכותי בEditorX קטן מאד. זה כלי סופר דופר היפר מתקדם אבל גם מאתגר ללמידה.
מהירות אתר וביצועים
קשה להשוות כחלקים מאד משמעותיים מהביצועים נגזרים מהשרת שלכם (אצל וויקס השרתים פשוט מעולים אבל אצל וורדפרס זה תלוי בכם.. יש שרתים שהם לא פחות ממדהימים ויש כאלה ש... הם כמו סוס ועגלה..) ומאופן הבנייה.
ככלל אצבע:
ככל שהאתר יותר גדול כך ישנה משמעות רבה יותר לאופן הבנייה על פני הפלטפורמה על גביה הוא נבנה.
אם האתר שלכם רזה מאד מאד ואיננו כולל אלמנטים כמו תמונות סרטונים אפקטים ועוד - יש לוורדפרס יתרון (שהולך ונעלם עם הזמן). יתרון זה קטן עוד יותר עם עשיתם שימוש באלמנטור באתר שלכם (אלמנטור הוא "בילדר" ובילדר מלכלך את הקוד באתר וגורם לאטיות)
ועדיין על אף זאת אסתכן ואומר שיש נכון לעכשיו (2022) לוורדפרס ייתרון בעניין
אגב, גם בנקודה הזו Editor X של וויקס נותן מענה מצויין
חנות
לדעתי אין הכרעה.
היתרונות של וורדפרס: יכולות יותר רחבות בכל מה שקשור לפיצ'רים בדף מוצר עקב התוספים הרבים שיש לוורדפרס כמו גם אינטגרציות מובנות מול חברות ניהול מלאי כמו SAP
היתרונות של וויקס: יכולת ניהול מוצרים, רכישות ולקוחות נוחה ברמות (כולל העלאת ועריכת מוצרים מהפלאפון)
אוטומציות
וויקס ללא ספק. כמות האוטומציות שאפשר להטמיע בוויקס היא מאד רחבה וייתרה על כן היא פשוטה וקלה לשימוש. בוורדפרס תצטרכוו לרוב מספר תוספים שונים כדי שימלאו את הפוקנציה של אוטומציה בתחומים שונים (למשל אוטומציה לניוזלטר, אוטומציה לחנויות, וכו)
תפעול אתר וחווית משתמש בדשבורד ניהול
וויקס מנצחת - בענק.
בוויקס תוכלו לבצע כמעט כל שינוי (למעט שינויים עיצוביים מורכבים) בלי שום עזרה מאנשי מקצוע. החלפת תמונות, עריכת טקסטים, כתיבת בלוגים, ניהול פורום, ניהול חנות רכישות הזמנות והכל... באופן קל ונוח.
ויותר מזה? מהאפליקצייה בפלאפון!
אני לא אתייחס כאן ליכולות של וורדפרס בתחום.. בעיקר משום שהם כמעט ולא קיימות. בוורדפרס לעיתים שינוי של רקע בדף יכול להיות סיוט כל כך גדול שהוא לבד יסביר לכם למה כל כך הרבה אנשים שעבדו עם המערכת (כמוני למשל) סולדים ממנה.
אנשי מקצוע
וורדפרס עדיפה. יש יותר אנשי מקצוע שעובדים עם וורדפרס מאשר עם וויקס. אך אל דאגה, יש מספיק בוני ומקדמי אתרים שמתמחים בוויקס, זה לא שחסר.
צריכים עזרה נוספת בהחלטה?
אפשר להזמין איתי שיחת יעוץ
אם ככה, למה מקדמי אתרים שונאים את וויקס?
ממספר סיבות:
הם לא מכירים אותה, הם כבר שנים התרגלו לעבוד עם וורדפרס וברגע שמישהו אמר שוויקס לא משהו עם זרמו עם העדר, כי מי ילך עכשיו ללמוד מערכת חדשה מאפס רק בשביל להביע את דעתו..
בוויקס ללקוח יש הרבה יותר בקרה על עבודת הקידום וקשה לחרטט אותו ככה.
בוורדפרס ללקוח הרבה יותר קשה לעשות קידום בכוחות עצמו וזה אומר שהוא יצטרך לשלם לאיש המקצוע על כל צעד ושעל.
עבודת הקידום בוורדפרס מסתמכת הרבה על תוספים כמו YOAST שעושים למקדמים כל מיני קיצורי דרך שבוויקס דורשים לעיתים עבודה קצת יותר מעמיקה
אני חייב לציין דבר אחד.
אני אוהב את וויקס, ממש. האתר שלי עצמו (האתר הזה) בנוי על וויקס! ועל אף זה, כאשר רואה את קצב האימוץ והגדילה שלה לעומת הדעיכה של וורדפרס אני חושש .
אני חושש כי כשחברה נהיית מונופול - היא שוכחת להתחדש. כשאין לה תחרות - היא יכולה להעלות מחירים והיא לא לחוצה לרוץ קדימה ולהשתפר. ולכן זה טוב לי שיש תחרות. זה טוב לי כאיש שמעדיף וויקס, שיש את וורדפרס. כמו גם קיומם של אנשים המשמיצים את וויקס - משרת אותי - הם בסה"כ גורמים לוויקס להילחם ולהיות מערכת טובה יותר!
על איזו פלטפורמה אני ממליץ בדר"כ ולמה
אני יודע דבר אחד: בעל עסק בדר"כ רוצה לעבוד בתחום שבו הוא פתח את העסק! אם בעל העסק היה רוצה להיות גרפיקאי/משווק דיגיטלי/ בונה אתרים אז היה הולך ולומד את המקצועות הללו.. וזו אחת הסיבות המרכזיות ביותר שמביאות אותי להמליץ על וויקס.
בוויקס יכול בעל האתר להבין בקלות מה קורה באתר שלו, לנתח נתונים ולהעלות תוכן חדש באופן קל ופשוט. הוא לא צריך לשבור את הראש ולא צריך ללמוד את זה. זה מאד אינטואיבטיבי ופשוט.
בוויקס יהיו לו הרבה פחות כאבי ראש בכל הקשור לאבטחה, תקלות וכ'ו.
בוויקס יש לו כתובת שאליה הוא יכול להתלונן אם יש משהו לא בסדר (נדיר אבל קורה בכל פלטפורמה מידי פעם)
בימינו בשביל להרים אתר אינטרנט אינטרנט בסיסי אתה לא צריך להיות גאון. רוב הפלטפורמות מאפשרות לך להקים אתר אינטרנט במספר קליקים. זה נכון לגבי וורדפרס, זה נכון לגבי וויקס ולגבי רובן ככולן. בכל מקרה חשוב לציין שאמנם כל אחד יכול לבנות אתר אבל המציאות מראה שבדרך כלל מי שבונה לעמו אתר לא יצליח להפוך את האתר למשהו מצליח מהסיבה שממולו מתחרים אנשים שבניית אתרים היא המקצוע שלהם.. לבשל כולם יכולים.. אבל בשביל להוציא תבשילי גורמה צריך ללמוד שנים. נקודה. אז אוקי.. הלכת למקצוען וקיבלת אתר. מה הלאה.. כמה כאב ראש וזמן האתר יגזול ממך אחרי שתעלה אותו לאוויר?. בוורדפרס? המון. בוויקס? המינימום ההכרחי.
וזו רבותיי כל התורה על רגל אחת.
המלצות
אם הגעתם עד לכאן אני ממליץ לכם לקרוא גם את המאמר שכתבתי לפני כשנה (ועדיין רלוונטי מאד) האם אפשר לקדם אתרים בוויקס
אם יש לכם אתר וויקס והוא איטי, אפשר לטפל במהירות שלו! קראו את המאמר שיפור מהירות אתר וויקס
לינקים:
. מצאתם טעות? רוצים להוסיף לי עוד מידע? הגיבו כאן! אני ממש אשתדל להתייחס :) 👇👇👇👇👇