קיבלתי הודעה בווצאפ לפני שבועיים מחבר שביקש להתייעץ לגבי מהלך של בניית חנות אינטרנטית לעסק. הוא יודע שאני אמנם משתדל שלא לעבוד עם חברים (אלא במקרים מיוחדים) אך תמיד שמח לחלוק מהידע והניסיון שהצטבר בסטודיו. פיניתי בלוז חצי שעה, הכנתי קפה ושלחתי לו לינק לזום. מדובר באדם חכם עם אופי של יזם, אתם יודעים על מה אני מדבר.. המון אנרגיה, חלומות גדולים ומשיכה להתעסקות ולמחקר של כל הפרטים הר
לוונטים… בשיחה שלנו הוא הציף המון שאלות וגם לא מעט הנחות וקביעות מסויימות שהבהירו לי שהוא נוסע על 250 קמ"ש נגד כיוון התנועה באוטוסטרדה. הוא זרק לי ים משפטים כמו "הבנתי שיש תבניות מוכנות לאתרים בוורדפרס ויש אלמנטור" "אבנה קמפיין בגוגל" "השותף שלי קורא מאמרים על קידום אורגני" "הבת שלי חזקה באינסטגרם" ״עדיף לפרסם ברשת המדיה או בתוצאות חיפוש בלבד?״ וכן על זו הדרך... המון אמרגמה ורצון לחקור אך התפזרות גדולה.. ביקשתי ממנו לעצור רגע.
שאלתי אותו שאלה אחת: מי הולך לרכז את כל הפרוייקט? הוא ענה "אני".
שאלתי אותו שתי שאלות נוספות ומיד הוא הבין את הבעיה
שאלה ראשונה: אין לך ניסיון בתחום, למה אתה חושב שתצליח יותר מחנויות אחרות בשוק שיש להם וותק של שנים?
שאלה שנייה: זה באמת מה שאתה רוצה לעשות? נלחמת שנים על מנת להקים עסק איכותי בתחום שאתה אוהב, זה מה שאתה רוצה לעשות עכשיו? להשקיע ים זמן בבנייה ושיווק של אתרים במקום בניהול העסק?
אין צורך אפילו להגיד מה היתה התשובה שלו.
זה אכן חשוב מאד שבעל עסק ידע מה קורה עם השיווק שלו ויתעניין בזה! אבל לא ברמה הטכנית אלא ברמה הרוחבית. המחקרים שהוא עשה מעולים וללא ספק יקנו לו יתרון משמעותי בלהבין עם איזה בונה אתרים הוא רוצה לעבוד אבל THAT'S IT!
אף אחד לא נהיה מאסטר SEO (תותח בקידום אתרים) תוך יום וגם לא תוך חצי שנה, ולכן או (בסבירות גבוהה) שהוא יכשל או שהוא יצליח אבל הזמן שהוא ישקיע יהיה כה רב שניהול העסק עצמו יספוג פגיעה.
אם רוצים להצליח באמת. הולכים לאיש מקצוע.
בשביל להכניס כסף צריך גם לדעת להוציא כסף!
לאחר מכן נתתי לו 10 טיפים ששווים זהב בנוגע לבניית חנות מקוונת ככה לידע הכללי
1. קידום אורגני מיועד לאנשים בעלי אורך נשימה בלבד! זה לא זבנג וגמרנו (וזה גם עולה לא מעט)
אנשים חושבים לפעמים שהם ישימו 10,000 שקל על קידום אורגני ותוך חודש חודשיים נסגרת הפינה ויש תוצאות -אין כזה דבר מדובר בעורבא פרח. אין כזה דבר - צאו מהסרט. קידום אורגני ובטח בקטגוריות 'קשות' לוקח זמן (בין 5 חודשים ולעיתים גם שנה) הדבר הכי חשוב בקשר לאורגני - התמדה! לא לצאת לפני שהעלייה מתחילה ולא לפרוש כשהאתר נמצא בטופ של גוגל - תמיד להמשיך לשפר ולהשקיע - כמו שאתר עולה כשמשקיעים - אתר יכול לרדת אם מזניחים אותו (אמנם לוקח זמן - אבל קורה)
2. קידום ממומן בגוגל - תהיו עם אצבע על הדופק
מה כבר לא נאמר על הקידום הממומן בגוגל ADS? דומה שכל מה שאגיד - כבר נכתב איפשהו. אם אתם לא מכירים עדיין את המערכת של גוגל ADS אני ממליץ לכם לקרוא את הפסוט שהתפרסם בפורום שלנו: מהו גוגל ADS והאם כדאי בכל מקרה הטיפ המרכזי לגבי קידום הממומן של גוגל הוא לא להפסיק לבצע אופטימיזציות (לפחות אחת לשבוע) ובימים לאחר שינויים מהותיים בקמפיינים להיכנס ולהסתכל על החיובים - כבר שמעתי על מקרים שבהם במהלך שינויים רציניים בקמפיין הוגדר משהו לא נכון וקמפיינים ששווים סכומי עתק פשוט לא הופעלו בזמנים הנכונים או שגמרו את תקציב הלקוח על מילות חיפוש ממש לא רלוונטיות. צאו מנקודת הנחה שטעויות קורות. תמיד. החכמה זה להיות במעקב ולתפוס אותן בזמן.
3. איפה לפרסם? בכל המקומות!
אל תקשיבו לאלה שאומרים לכם "לכו רק על ממומן" או "רק פייסבוק עובד באמת" וכ'ו - מכיוון שלכל נישה יש את ערוצי הפרסום האופטימליים שלה ולכל איזור בעולם יש יתרונות בכלי פרסום אחרים - מה שעובד לחבר שלך לא בהכרח יעבוד טוב גם עבור העסק שלך. ולכן הכי כדאי לפרסם בכל המקומות שרלוונטים לעסק ורק לאחר זמן מה לבדוק מה הולך טוב יותר ומה פחות ולהשקיע את מירב המאמצים שם
4. אסור להסתמך על אפיק פרסום טוב, אחד פשוט אסור.
אף אחד לא באמת יודע איך עובדים האלגוריתמים של פייסבוק גוגל וכ׳ו.. מה גם שעושים בנם שינויים באופן תכוף. ככלל, יש להם אינטרס להציג את אתכם אם יש לכם תוכן טוב (מתוך אינטרס כלכלי שרוצה שהמשתמשים שלהם יקבלו תוכן רלוונטי ומעניין שישאיר אותם בפלטפורמה לאורך זמן) אבל לפעמים מהלך שגוי אחד שלכם יכול לגרום לאלגוריתם לסמן אתכם ולשלוח אתכם למעמקי התהום - איפה שחשוך חשוך ואין טראפיק ולידים. זה לא קורה הרבה ולרוב כאשר זה קורה אנו מתקנים את הבעיות אבל עד שאנחנו מבינים בכלל מה נדפק (אם בכלל מבינים…) כל השיווק שלנו עצר.. לא חבל? אני מבין שלפעמים אתן אומרים ״הממומן עובד לי פצצה כל שקל שאני שם באורגני בא על חשבון תוספת שיכלתי לתת לממומן..״ יש היגיון במשפט הזה אבל אם חס וחלילה תקבלו פתאום איזו בעיטה ללמטה (אם למשל נכנסים לשוק שלכם מספר מתחרים חדשים שפשוט שופכים ארגזי כסף שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם על גוגל ads) ותמצאו את עצמכם עם קמפיין מעולה שפשוט לא עובד - בשלב זה כבר יהיה מאוחר מידי לנסות להניע את האורגני..
5. קהילה היא כח
כמו שכל בעל עסק יודע, מוצר טוב זה כבר ממש לא מספיק - צריך גם שיווק. עם הזמן תגלו שהשיווק הטוב ביותר מתרחש כאשר בניתם קהילת אוהדים שמחכה לשמוע ממכם. מדובר באנשים שקל לנו להניע יחסית לפעולה מכיוון שהם כבר מכירים וסומכים עלינו והדבר הכי כייפי: הפרסום אליהם הוא בחינם. א. איך עושים את זה? מתחילים לחשוב על ״ערך״! אנשים אוהבים לקבל ערך! הערך יכול להיות משהו ששווה כסף (למשל מבצעים קופונים ומתנות) ויכול להיות משהו מעניין אותם (מאמרים תוכן מעשיר/מעניין וכו) איך עושים את זה? הדרך הטובה: רשתות חברתיות. בעקרון אני תמיד ממליץ לפעול בכלל הפלטפורמות (ולהשקיע 80% מהזמן על20% של הרשתות היותר רלוונטיות) לכל עסק יהיה יתרון בפלטפורמה אחרת (פוליטיקאים בפייסבוק למשל בלוגריות אופנה - אינסטגרם וכ׳ו) אבל לפעמים יכולות להיות הפתעות ולכן נסו הכל, תראו מה קורה, ומקדו את האמצעים איפה שיותר הולך.
6. חווית משתמש - תעדיפו נוחות ופשטות על פני עיצובים גרנדיוזיים ומבלבלים
אתר צריך לא רק להיראות טוב אלא גם להיות ברור ונוח לשימוש. באופן אישי, קרה לי לא מעט פעמים שרציתי לקנות מוצר באינטרנט ותהליך הרכישה היה כל כך מייגע שפשוט התעצבנתי והלכתי לחנות אחרת/ויתרתי על המוצר. זה לא רק אני, הרוב המכריע של האנשים נושר משלבי המכירה רק בגלל חוויית המשתמש.
7. דעו את הלקוח
איך תשתפרו אם לא תלמדו מטעויות? חשוב לוודא שהאתר שלכם מכיל כלים שעוזרים לנתח את התנהגות המשתמש כלים שיעזרו לכם להבין מי הלקוחות, מאיפה הם באים, איזה כפתורים מקבלים הכי הרבה קליקים, מתי הם נוטשים עגלות ולמה.. ישנם מספר כלים שאני ממליץ לכם לשלב באתר: גוגל אנליטיקס, פייסבוק פיקסל, הוטז׳אר, (ועדיף כמובן להזריק את כולם דרך גוגל טאג מנג׳ר)
8. אינטגרציות הם כח!
דיברנו מקודם על #חוויית_משתמש אופטימלית וזה למעשה המשך לכך. יש ללא מעט עסקים נטייה להסתכל בנפרד על כל אחד מדרכי שלהם. אתר לחוד, #פייסבוק לחוד #אינסטגרם לחוד, #קידום לחוד.. זו בעיה. כי המשתמשים היום הם זריזים הם מלהטטים בין כלל המקומות. אתן לצורך הדוגמא תסריט אינטראקציה עם לקוח: עשינו קידום באמצעות #פרסום בפייסבוק, תפסנו את העין של הלקוח והוא נכנס לדף, אהב את מה שראה ועבר לאתר, דפדף קצת, משהו הסיח את דעתו והוא סגר את הפלאפון. קורה? קורה. באשמתנו? לא. יש עוד המון תסריטים של התנהגות משתמש שעובדת לרעתנו למזלנו יש דרכים להתגבר על בעיות מסוג זה באמצעות אינטגרציות. הקפידו לדאוג שכל הערוצים שלכם מסונכרנים. במצב כזה תוכלו להציג את המוצרים שלכם בקטלוג של פייסבוק ולחסוך זמן למשתמש. או אפילו לטרגט את המשתמש באמצעות הפיקסל ששמנו באתר ולפרסם לו באופן מדוייק את המוצר שבו הוא התעניין במועד מאוחר יותר. העקרון שאמור להנחות אותנו הוא: אנו יוצרים פלטפורמה שנוח לשהות בה המון זמן (כי היא קלילה ומלאת תוכן) אך משתמש שרוצה לבצע פעולה יבצע אותה במהירות המקסימלית.
9. לבנות אתר בוויקס או וורדפרס?
יהיה מאמר שלם שיעסוק רק בזה בקרוב ולכן לא ארחיב בנושא רק שלכל מערכת יש את היתרונות שלה.
#וויקס מצטיינת ביציבות, אבטחה, נוחות שימוש ותפעול
#וורדפרס מצטיינת בגמישות, קוד פתוח, עבודת הקידום נוחה יותר למקדם
10. אל תבטחו במישהו שאתם לא יודעים איפה הוא מחזיק את הראש שלו
אם אתם משתמשים במערכת קוד פתוח השתדלו להשתמש כמה שפחות בתוספים שמבצעים את החישובים על שרת מרחוק ומחזירים לכם תוצאות באמצעות api וכדומה. עדיף תמיד שכל הפעולות שלכם יתבצעו על השרת שלכם (למניעת מצב בו יש תקלה אצל ספק השירות ואין לכם מה לעשות עם זה כי אין לכם גישה לקוד)
מקווים שהחכמתם!
אם יש לכם שאלות או הערות על המאמר הוסיפו אותם בתגובות למטה אנחנו מגיבים מהר! 💫
👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇👇
בסופו של דבר הכי חשוב זה לדאוג לux טוב. להעביר את הגולש במינימום משפכים.
להטמיע כמה שיותר תוספי אנליזה וניתוח התנהגות משתמשים.
טיפ מספר 4 הוא פשוט אמת צרופה!!!!